Res sobre nosaltres sense nosaltres!

Quan vaig començar a entrar a comunitats autistes en línia, majoritàriament anglosaxones, vaig veure que hi havia diverses reivindicacions que anaven apareixent de forma recurrent.

Una d’elles era la de “Nothing About Us Without Us!” (Del llatí “Nihil de nobis, sine nobis”). En català es podria traduir per “Res sobre nosaltres sense nosaltres“.

La idea el moviment ve a dir que no s’hauria de decidir polítiques sobre un grup (minoritari) sense la participació del mateix grup.

Al principi, vaig pensar que exageraven una mica. Però amb el temps els he anat entenent fins que m’he adonat que tenen molta raó.

I que té a veure això amb l’autisme?

Doncs antigament, es pensava que l’autisme era cosa de nens, i només es coneixia els autistes clàssics (TEA nivell 3). Així que totes les associacions que en teoria ens defensen i ens representen, estaven formades per neurotípics, i moltes encara ho estan.

Per exemple: com ja he explicat algun altre cop, la majoria d’associacions d’asperger de Catalunya estan creades, formades i gestionades per pares i mares d’aspergers.

O un altre exemple: aquest cap de setmana passat es van fer una “Jornada internacional de formació” sobre TEA en adolescència i edat adulta (que per cert no vaig poder anar perquè tenia la trobada). En la jornada van participar experts internacionals i amb molt de renom: Tony Attwood, Amaia Hervás i Rita Jordan. Amb un total de més de 10 hores de jornada! Però cap ponent TEA en primera persona.

I no vull que em malinterpreteu, el que diuen els experts és molt important! Però el que nosaltres diem hauria de tenir la mateixa importància.

Som molts els TEActivistes que estem disposats a col·laborar, a fer xerrades, a explicar com vivim l’autisme, etc. Així que si us plau, si voleu parlar de nosaltres, no ho feu sense nosaltres!

Un exemple de TEActivistes (catalans):

I segur que me’n deixo molts! (Si ets TEActivista i vols sortir en aquesta llista només cal que ho diguis).

Deixa un comentari

A %d bloguers els agrada això: