Rutines II – Disfunció executiva

Fa uns dies vaig començar a parlar de les rutines: de com no era conscient de totes les rutines que tenia abans del diagnòstic d’asperger.

Avui parlaré de les rutines i de la relació que tenen amb la disfunció executiva. Pot semblar que no tenen res a veure, però estan molt lligades: les rutines ajuden a minimitzar els efectes negatius de la disfunció executiva.

I no trobo millor forma d’explicar-ho que amb diversos exemples:

Decidir/Escollir

Un dels problemes que tenim les persones amb disfunció executiva, és que ens costa decidir, escollir i triar.

Per exemple imagina el fet d’anar a comprar: son tot un seguin de micro decisions trivials, que els neurotípics fan sense pensar, i que fins i tot per alguns és un plaer.

Doncs per nosaltres pot ser una tortura anar a comprar: s’ha de decidir quin a supermercat anar i quins productes comprar. Pot ser etern, molt cansat i molts cops ens podem quedar bloquejats.

Una solució són les rutines: si anem a comprar sempre al mateix supermercat, si comprem els mateixos productes i les mateixes marques, ens simplifica molt la vida.

Estalvi d’energia

Un altre exemple, són les rutines a l’hora de fer les coses. Els neurotípics moltes activitats diàries les fan a l’atzar, sense cap ordre ni lògica o perquè sí.

Però per nosaltres fer les coses d’aquesta manera pot ser esgotador, ja que estaríem pensant tota l’estona en com fer-ho, perquè fer-ho, i si no hi hauria una forma millor.

En canvi, si ho fem sempre igual, vol dir que no cal que pensem en com fer-ho cada vegada.

Jo personalment, per cada una de les tasques diàries (per exemple: dutxar-me, rentar plats, rentar-me les dents, etc.) un dia vaig aprendre o vaig decidir (després de molt assaig i error) quina era la millor forma de fer-ho, i sempre ho faig d’aquella manera, i així no cal que pensi cada cop com fer-ho.

Productivitat

Les rutines ens ajuden a ser més productius.

Per exemple, el dia que tinc una visita al metge, per mi és un dia perdut. Sóc incapaç d’iniciar cap tasca i/o de concentrar-me.

Per tant tenir una rutina diària, m’ajuda a ser productiu. I pel contrari, el canvi a les meves rutines, fan que em costi molt més fer qualsevol cosa.

Memòria

Un altre exemple és que les rutines m’ajuden a recordar i fer les coses. Una cosa tan simple com menjar sempre el mateix, fa que em sigui més fàcil que em recordi que he de menjar.

Conclusió

Les rutines són importants i necessàries en les persones amb asperger, sobretot amb els que patim de disfuncions executives.

Les rutines ens ajuden a iniciar tasques, a tenir constància a concentrar-nos, a decidir, a triar, a escollir, a fer les coses de forma òptima, a estalviar energia, a no bloquejar-nos.

Per acabar, he sentit parlar sobre teràpies o pares que volen “trencar” o evitar les rutines dels nens TEA, doncs aneu molt amb compte amb això! Podria estar d’acord en trencar les rutines dolentes i/o perjudicials. Però la resta, ens fan més bé que mal!

7 respostes a «Rutines II – Disfunció executiva»

  1. Si alguna cosa em trastorna la rutina em passa igual, que no puc centrar-me i acabo no fent res. Les rutines són bàsiques amb disfunció executiva, això i la tranquil·litat, que no hi hagi contrarietats que ens alterin.

Deixa un comentari

A %d bloguers els agrada això: