La setmana passada la meva psicòloga em va fer una proposta: si volia participar amb ella en una xerrada sobre TEA i les sèries de TV.
No m’ho vaig pensar 2 vegades i vaig dir que si, ja que s’unien dos dels meus grans interessos especials: asperger, i sèries de TV (que ja n’havia parlat anteriorment aquí al blog).
De fet, sempre he tingut predilecció per les sèries de TV amb personatges asperger, fins i tot abans del diagnòstic de forma inconscient.
Em vaig ficar per feina, a investigar la presència de TEA a les sèries. De fet ja tenia un primer llistat fet de sèries de TV on surten personatges TEA, però el vaig voler ampliar, per què me n’havia deixat unes quantes.
Vaig anar ampliant el llistat, fins a arribar a quasi les 50 sèries, i mentre anava veient que les sèries tenien alguns punts en comú. I com que no teníem temps de parlar de 50 sèries, vaig decidir que havia de fer un resum, unes estadístiques. I els resultats són curiosos:
Sexe: 73% dels personatges són homes, i el 27% dones. O sigui 1 noia cada 3 nois. No és un mal percentatge, tenint en compte que antigament es pensava que l’autisme és cosa de nois, posteriorment es deia que 1 de cada 10, i actualment ja es diu que 1 de cada 4 o 1 de cada 2.
Diagnòstic: el 59% dels personatges TEA no estan diagnosticats, igual com succeeix a la realitat, que molts dels aspis no estan diagnosticats (ni ho estaran mai).
Edat: la majoria de personatges són d’adults (73%), cosa que xoca amb el mite de què és un trastorn infantil!
Intel·ligència: aquí es confirma el mite de què les persones amb autisme són genis. El 55% tenen capacitats normals, i el 43% capacitats altes. I només el 2% tenen capacitats baixes. Per tant no és gens representatiu! I com deia a l’inici, no ajuda a dissipar el mite de què els autistes són uns genis, tenen un do o una gran habilitat en alguna cosa.
Feina: El 42% dels personatges treballen en el crim, i un 21% en medicina. Això és poc realista, suposo que el tipus de personatge asperger dona molt de joc en series de crims i de medicina, però no és representatiu. De fet, un 85% dels aspergers estan a l’atur, cosa que a les sèries només trobem 1 o 2 casos. Destaca que només hi ha dos casos d’aspergers que a les sèries es dediquin a la informàtica, quan segurament en la vida real en trobarem un alt tant %, o és un altre mite?
Les sèries escollides
Però no teníem temps de parlar de totes aquestes sèries, així que en vàrem seleccionar 6 (entre sèries i pel·lícules) per parlar d’elles:
- Rain man
- The big bang theory
- Mary & Max
- El puente
- The good doctor
- Atypical
Les havia vist totes excepte ‘Mary & Max’. Així que el finde la vaig veure, i també ‘Rain man’, ja l’havia vist fa molts anys, abans de descobrir que jo era autista, així que la volia tornar a veure, aquest cop amb uns ulls diferents. (En pròximes entrades ja faré la ressenya).
De les sèries analitzades, es destaca que es mostra als autistes amb tres característiques:
- Genis.
- Amb crisis autistes.
- Amb atacs violents.
I és amb el que es quedaran la majoria de neurotípics en veure les sèries. Però les tres són mites i/o no són realistes:
- Només un petit % de TEA són genis (segurament el mateix % que els neurotípics).
- La majoria de persones TEA adultes, no tenim crisis com les mostren a la TV.
- No s’ha demostrat que els autistes siguin més violents que els neurotípics. Pot haver-hi algun autista violent (igual que els neurotípics), però ni és la majoria ni és representatiu.
El resultat és que els autistes no ens sentim identificats amb la majoria de personatges de les sèries de TV.
Per sort en les sèries més noves, com per exemple ‘Atypical’, la cosa canvia, i ja trobem personatges més típicament aspergers (o autistes).
Com a conclusions finals:
Va ser una gran experiència!
La majoria de personatges de les sèries se centren en els tòpics.
Hi ha molt desconeixement de què és el TEA, la majoria d’assistents no n’havien ni sentit a parlar, i encara relacionaven l’autisme amb el “Rain man”.
43 anys. TEA, asperger, autista, TDAH, dislèxia, discalcúlia, …
Enginyer tècnic elèctric, Enginyer industrial i Enginyer informàtic.
Professor de secundària i programador de videojocs/webs.
Diagnosticat amb TEA el 2018, TDAh el 2021.