Hipersensibilitat – Vista (ulls)

En entrades anteriors ja he començat a parlar de la hipersensibilitat (pell) i de la falta de filtres en els sentits.

Avui em centraré amb la hipersensibilitat en la vista, als ulls. Que principalment m’afecta en:

Hipersensibilitat a la llum

Sóc molt sensible a la llum. Sempre havia pensat que era pels ulls blaus.

Tinc la necessitat de portar ulleres de sol quan surto al carrer, i a vegades inclús en interiors amb molta llum. I no són manies, el dia que fa sol i surto al carrer sense ulleres de sol tinc problemes greus per veure-m’hi. Ja que les llums brillants o fortes, em fan que no vegi el resta de la “imatge”.

També em molesta molt els llums dels cotxes que vénen de cara de nit. He hagut d’aprendre estratègies per evitar-ho: parpellejar en el moment de més llums o mirar cap a la dreta.

Ho veiem tot

Per culpa (o gràcies) a la hipersensibilitat es diu que els aspergers ho veiem tot.

Un altre problema de la hipersensibilitat amb els ulls, és que ho veig tot, en tot moment. 

Això fa que molts cops em digui difícil concentrar-me en una cosa. Ja que segueixo veient tot el que m’envolta.

Per exemple, sabíeu que el cervell humà té l’habilitat de reduir el camp de visió quan estàs en una conversa amb una altra persona? D’aquesta manera s’eviten estímuls externs que distreguin de l’atenció amb l’altra persona i la conversació.

Doncs el cervell asperger, no ho fa. I quan estem parlant amb una altra persona, seguim veient tot el que ens envolta. Fins que veiem una formiga passejant per terra, ho diem en veu alta, i l’interlocutor s’enfada. 

Conjunt VS detall

Em costa fixar-me amb el conjunt de la imatge, i em fixo més amb els detalls.

Típic paisatge idíl·lic, amb una posta de sol … doncs jo em fixaré en els pòsters i cables elèctrics que creuen en un racó del paisatge.

Els aspergers som uns cracs en trobar els defectes a les coses. O en trobar l’agulla en el paller (o el tros de pebrot minúscul dins el plat d’arròs).

Dormir

I per acabar, la hipersensibilitat també m’afecta en el dormir. Tinc dificultats per dormir si hi ha llums, per petites que siguin. Per exemple: el led vermell d’una TV apagada, em fa que no pugui dormir. Inclús amb els ulls tancats la segueixo veient.

Quan vaig a un hotel, el primer que faig és comprovar que puc desconnectar la TV i tancar les persianes/cortines del tot.

Solucions per a NT

  • Evita les llums fortes i/o les llums parpellejant.
  • No jutgis si algú porta ulleres de sol en ambients que no consideris apropiats. No és que hàgim sortit de festa fins a les tantes o vulguem amagar alguna cosa.
  • Acceptar i entendre que la persona amb asperger pugui portar ulleres de sol en llocs no habituals. No ho portem perquè siguem mal educats; per nosaltres és una necessitat.

Solucions per a Aspergers:

  • Si tens hipersensibilitat per dormir: foscor absoluta. Tanca persianes, cortines fosques, desconnecta aparells, etc.
  • No tinguis inconvenient en portar ulleres de sol sempre que ho necessitis.

Leave a Reply