Prosopagnòsia

Prosopagnòsia és la dificultat per reconèixer i identificar les cares de les persones. No està relacionada directament amb l’asperger, però hi han fet estudis que diuen que hi ha més incidència de prosopagnòsia en aspergers que en neurotípics.

L’evolució humana ha fet que el cervell tingui una àrea, anomenada Gir Fusiforme, dedicada exclusivament al reconeixement de cares. Aquest reconeixement de cares té més detall que el reconeixen d’objectes inanimats.

L’especialització del fusiforme fa que sigui ràpid, eficaç i inconscient! Aquest rep la imatge d’una cara, la compara amb les cares que té guardades, i en mil·lèsimes de segon sap el nom de la persona, i amb molta precisió.

Per altra banda hi ha les persones amb prosopagnòsia, que tenim el fusiforme no funcional, i el cervell ha hagut de buscar altres mètodes per fer el reconeixement de cares.

Per exemple, fent servir el reconeixement d’objectes inanimats per reconèixer cares, comparant la imatge de les cares, no les cares en si. Aquest mètode té menys detall, és poc precís, és molt lent i no és gaire eficaç. A vegades pot funcionar, però moltes altres és incapaç d’identificar una persona, o fins i tot de recordar que la coneixes.

Jo tinc prosopagnòsia, i em costa molt reconèixer i identificar les persones.

 • No reconec les cares, de fet, no veig cares, veig la imatge de la cara.
 • Sóc incapaç de descriure una cara amiga o coneguda, ni que l’hagi vist fa poc.
 • Em costa reconèixer les persones fora del seu entorn normal.
 • Em costa reconèixer les cares de persones que s’han fet algun petit canvi: cabell, pintura, roba, etc.
 • Tinc problemes per ficar recordar els noms a les persones. A vegades reconec la cara com a amiga o coneguda, però no li puc ficar un nom. Alguns cops no recordo res d’un amic o conegut, com si no ens coneguéssim.
 • M’equivoco al dir el nom a les persones.
 • Etc.

I tot això que provoca? Doncs problemes amb la socialització.

Els neurotípics se solen enfadar quan t’equivoques amb el seu nom o quan directament no recordes el seu nom. Tampoc es prenen bé que no recordis qui són. Això em provoca nervis i ansietat quan estic amb altres persones.

Solucions per a persones NT

 • Quan et presentin, porta la iniciativa i digues tu el teu nom.
 • Quan et trobis una persona amb asperger recorda-li el teu nom: “Hola, sóc xxxx”.
 • No t’enfadis si et canviem el nom, si no et recordem o si et fiquem un sobrenom.

Solucions per a persones Asperger

 • Busca estratègies per recordar els noms de les persones.
 • Avisa a les persones del teu voltant que a vegades et pots equivocar amb el nom, o que potser no els reconeixeràs si te’ls trobes pel carrer.

Una resposta a «Prosopagnòsia»

Leave a Reply