10 coses que no s’han de dir a un asperger

Quan vaig començar a fer el llistat, de seguida me’n van sortir més de deu (potser faig una altra entrada amb el llistat complet). I és que en la meva curta experiència com asperger, me les han repetit totes unes quantes vegades. De fet algunes encara me les diuen.

Aquí teniu el llistat de les 10 coses que no s’han de dir a una persona amb asperger:

1- Això ens passa a tothom.

No, això no passa a tothom. Els aspergers no tenim cap símptoma propi i que ens faci “diferents”. Per tant, qualsevol dels símptomes que puguem explicar, serà compartit amb els neurotipics. I que a tu (o a tothom) també et passi no és cap consol.

Aquest comentari, segurament està fet amb bona intenció, però també implica una minimització, negació i/o ocultació de l’asperger.

2- És veritat que no teniu empatia?

Els aspergers sentim, tenim emocions, i tenim empatia. No ho havies notat?

3- Conec una persona que te asperger de veritat i no t’assembles a ell.

Massa coses mal dites en una frase. Vols dir que el meu diagnòstic no és de veritat?

A més, si coneixes una persona amb asperger, només coneixes una persona amb asperger.

Compartim moltes coses, però cada un s’ha adaptat, ho ha viscut, o ho viu diferent.

4- Té cura?

No, l’asperger no té cura. A més, no hi ha res a curar. I si tingués cura, deixaria de ser jo!

5- Segur que si ho proves moltes vegades, t’hi acostumaràs.

Em deixes que et pegui? Tranquil, la primera vegada et farà mal, però quan ho hagi fet moltes vegades t’hi acostumaràs.

6- Però ets d’alt funcionament.

L’etiqueta “alt funcionament” diu com TU veus el meu asperger, no com el visc jo. El meu cervell és i serà sempre asperger. Que hagi après, normalment a base d’hòsties, moltes estratègies per semblar neurotípic no em fa menys asperger.

7- No t’ho prenguis tot tan literal.

És com funciona el meu cervell, de forma literal. Així que no hi puc fer res. És com si li demanes a un esquerrar que no sigui tant esquerrar.

8- No t’etiquetis.

I per què no? Quin problema hi ha amb les etiquetes?
A mi m’ha ajudat a entendre’m, a comprendre’m, a millorar com a persona. A saber que no estic sol en aquest món i trobar persones com jo.

9- Tu no ets autista/asperger.

I ho dius tu com a expert en psicologia?

10- Mira’m als ulls.

No. Si no et miro als ulls, és per què no puc. Per exemple, per què és molest per mi, per què no m’agrada, o per què no et tinc prou confiança. I si em vols forçar a fer-ho, encara ho podré fer menys.

Solucions per a persones NT

  • Si la mateixa frase no li ho diries a una persona amb una discapacitat, amb una malaltia, o simplement que ho estigui passant malament, segurament tampoc és oportú dir-ho a un asperger.
  • Quan t’explico que sóc asperger, no és per fer-te pena, ni per justificar-me. Només vull que em coneguis millor.

Solucions per a persones Asperger

  • Tingues paciència, et repetiran les mateixes preguntes (tant les bones com les no tan bones) moltes vegades.

Leave a Reply