Asperger a les sèries de televisió

Com ja vaig parlar en l’entrada sobre en Fran de “Benvinguts a la família”, els personatges asperger estan de moda a les sèries de TV.

Són moltes les sèries que tenen personatges asperger, diagnosticats amb asperger, que són aspergers però no diagnosticats, o que presenten molts trets asperger.

Quin és el motiu d’aquest auge?

En primer lloc, als estats units estan més avançats en la difusió i visualització de l’autisme que no pas a casa nostra. Això fa que se’n parli obertament en algunes sèries, o que hi hagi sèries que sigui el tema principal.

La segona teoria, és que els personatges asperger tenen uns trets que donen molt de joc als guionistes: literalitat, poques habilitats socials, malentesos, intel·ligència, interessos especials, manies, etc. 

Aquí teniu un llistat de sèries de TV on algun dels seus protagonistes és asperger. Ja sigui perquè ho diuen a la sèrie o per què els guionistes ho han confirmat:

Atypical

Sam Gardner, és un noi de 18 anys diagnosticat amb Trastorn de l’Espectre Autista. De fet la sèrie (Netflix) està centrada en ell, i en com viu ell i el seu voltant el seu asperger. És una sèrie que pretén reflectir la qualitat d’un adolescent, i les dificultats que es troba. Tot i que em va agradar molt, em va costar veure la sèrie, em venien molts records a la ment i es va fer dura.

imdbwikinetflix

Bones

Dra. Temperance “Bones” Brennan. El personatge principal de la sèrie, la Dra. Bones, està caracteritzada com una persona amb síndrome d’asperger. No se’n parla obertament en cap capítol del diagnòstic, però els guionistes han dit que l’han fet asperger. I els trets asperger són bastant evidents. Aquests trets asperger es fan servir normalment per buscar els moments “còmics” de la sèrie.

imdbwikifox

Parenthood

Max Braverman. La sèrie ens narra la vida de la família Braveman, composta per la parella d’avis, els seus 4 fills, i les seves famílies. A un dels néts li diagnostiquen asperger durant la sèrie, cosa que va cridar l’atenció a la premsa.

i
mdb
wikinbc

The Bridge

Sonya Cross: l’actriu Diane Kruger fa el paper d’una detectiu de policia amb síndrome d’asperger no diagnosticada, els seus companys de feina prefereixen dir-li “boixa”.

imdbwiki

The Good Doctor

El protagonista de la sèrie, Shaun Murphy, és un autista savant i resident de traumatologia a un hospital. Igual que amb atypical, la sèrie se centra en l’autisme del protagonista: la seva bona memòria i interès especial li donen unes grans capacitats en la seva feina, però la seva falta d’habilitats socials, li dificulten el seu dia a dia. Pot un autista exercir de metge i tractar amb els pacients? Pròximament la podreu veure a Tele5.

imdbwiki – abc

Hi ha moltes més sèries amb personatges asperger, un altre dia més.

Que us semblen aquestes sèries? Els que sou asperger o teniu algun familiar o amic, us sentiu identificats amb algun d’aquests personatges? M’encantaria saber la vostra opinió!

3 respostes a «Asperger a les sèries de televisió»

  1. La meva filla adolescent vol ser metgessa. Acaben de diagnosticar-li Asperger o TEA lleu, com es diu ara… No vol veure series d’aquest tipus (The good Doctor) perque diu que s’ho passa malament, que son dramàtiques… I jo li dic, que així es la vida, de riure i plorar! 😉

Leave a Reply