Enigmes

Em molen els enigmes (o problemes matemàtics, trencaclosques, misteris, etc.). Sempre m’han agradat. Com ja he comentat algun cop, tinc pocs records d’infantesa, però recordo els enigmes que el professor de matemàtiques ens ficava a classe. Fins i tot recordo de com els vaig resoldre. Per què sempre els aconseguia resoldre, tenia (i tinc) una facilitat innata per fer-ho, de donar la volta a les coses. Com diuen en anglès: “thinking oustide the box”.

Dels enigmes el que més m’agrada és el procés de resolució: em manté la ment ocupada. Durant aquesta estona puc deixar el cervell lliure, que doni totes les voltes que faci falta. Sense por de “sobre pensar” (cosa que em passa en altres aspectes de la vida).

Un exemple va ser el dissabte al vespre, que tot sopant amb la família, vaig trobar-me amb un enigma. Em va cridar l’atenció però no li vaig (poder) fer massa cas, així que el vaig deixar per resoldre més tard.

Durant la nit, al llit, li vaig començar donar moltes voltes. No va ser quelcom conscient, jo no volia solucionar l’enigma de matinada al llit! El meu cervell anava sol. De fet, de matinada/matí estava molt cansat, volia dormir, però només em feien que aparèixer imatges de trapezis al cap! I tot el dia igual, anaven apareixent quadrats i triangles fes el que fes.

Diumenge després de sopar vaig pensar: “si no resolc l’enigma ara de forma conscient, encara em tornarà a aparèixer a la nit de forma inconscient”, així que em vaig ficar a solucionar-lo, aquest cop sí, de forma conscient!

Vaig estar 1-2-3 hores totalment absent (el temps va passar volant). Sé que em van parlar durant aquella estona, i fins i tot vaig contestar, però no recordo del que ni com.

Això si, el vaig poder solucionar! Va ser una sensació de felicitat, alegria, eufòria, orgull, satisfacció, relaxament … tot junt. Fins i tot vaig fer un crit! Feia molt que no em sentia així. Per què a mi els paisatges no em transmeten res, però un bon enigma m’emociona!

Enigma

Segurament t’estàs preguntant quin era aquest enigma tan misteriós? Doncs aquí el tens:

Tenim un quadrat, amb els 4 costats iguals (sic). Dibuixem un punt a dins del quadrat, i fem una línia des del punt mitjà de cada costat fins al punt que acabem de dibuixar.

L’àrea de baix a l’esquerra és de 16 cm2, la de dalt a l’esquerra, de 20 cm2, i la de dalt a la dreta de 32 cm2. Quina àrea té l’àrea de sota a la dreta (en blau)?

Aquí la resposta (EN VÍDEO!)

Solucions per a NT

  • No t’enfadis si l’aspi està absent durant una estona mentre resolt l’enigma, o si no et respon, no ho fa volent!
  • Aprofita si li agraden els enigmes per proposar-li reptes, quan els resolgui estarà content.

Solucions per a Aspergers

  • No busquis enigmes al vespre/nit!!
  • Fes servir els enigmes per desconnectar…….
  • Fes servir els enigmes per compartir-ho amb algú/socialitzar. Però vigila amb l’efecte líder! Deixa a l’altra persona que participi, que digui la seva, que s’equivoqui, que opini (ni que siguin tonteries), i sobretot, no diguis que són tonteries!
  • Ara en serio, deixa’t ajudar per altres persones: 4 ulls, 2 cervells, veuen millor que una sola persona.
  • No et desesperis si no et surt. Descansa, desconnecta, i en un altre moment, potser ho veuràs més clar.
  • No t’ofusquis si no trobes la solució, si veus que et crea massa ansietat, mira la solució i segur que el següent se’t donarà millor!

3 respostes a «Enigmes»

Leave a Reply