Insomni III

En dies anteriors he parlat de l’insomni, però em falta explicar un punt important. És una cosa que no explico habitualment, ja que quan ho he fet no m’han pres en serio.

Tampoc ajuda que ho vaig descobrir de casualitat, mentre mirava un programa de TV en una nit de no poder dormir.

Us explico: sempre m’ha donat la sensació que cada dia em costa dormir una mica més de l’anterior, cada dia uns minuts més tard que el dia anterior. Per exemple, si avui a les 12 de la nit tinc son i m’adormo, demà serà a les 12:30 (uns 30 minuts més tard), l’endemà a les 1:00, l’endemà a les 1:30, i així successivament. Fins que al cap d’unes setmanes, dono la volta al rellotge, literalment.

Això em provoca que per mi sigui difícil, per no dir impossible, anar a dormir i despertar cada dia a la mateixa hora.

A més a més, quan el meu ritme circadiari està dessincronitzat amb el dels humans els problemes per adormir s’agreugen:

 • No tinc son a l’hora d’anar a dormir.
 • Dificultat per adormir-me sempre a la mateixa hora.
 • Dificultat per llevar-me sempre a la mateixa hora.
 • Tindre son a hores no normals: quan vaig dessincronitzant, em ve la son durant el dia, aleshores em quedo “catatònic”, sense forces, sense energia, i no serveixo per res durant unes hores. I quan arriba la nit, despert com un mussol!

Doncs com deia, un dia que no podia dormir, em vaig quedar veient un programa d’aliens de matinada (cal dir que no crec en aquests programes d’aliens, mels prenc amb humor!), parlaven sobre que els passa als astronautes quan vénen de l’espai, entre altres coses van dir que el seu ritme circadiari es torna de 24,6 hores (24h 37m), que és igual que el de les persones cegues, i igual a la durada d’un dia a mart, fet que demostra (segons ells) que l’home procedeix de Mart  i que per tant som aliens .

Evidentment no crec que sigui marcià (weno, una mica si), però … podria ser que el meu ritme circadiari no fos de 24 hores? Els símptomes coincidien!

Vaig començar a buscar, i vaig trobar que és un desordre “normal” i que fins i tot té nom: “Non 24h” (Non-24-hour sleep–wake disorder). I també vaig trobar que era un desordre comú en persones cegues (cosa que ja sabia gràcies als aliens), però també en persones amb autisme!!

A les persones que no seguim el ritme circadiari se’ns coneix com a “free-runners”.

Hi han diverses formes d’afrontar-ho:

 • Viure en el teu propi ritme, anar a dormir i despertar segons el teu propi ritme circadiari. Però això porta molts problemes si vius en societat, si tens una feina, amb els amics, o si tens parella.
 • Forçar un ritme de son-vigília de 24 hores amb alarmes o intervenció de la família, que pot ser esgotador per tothom, a més de poc efectiu!
 • Hi ha teràpies amb llum (solar i/o artificial) per forçar el cos a generar melatonina.
 • Prendre suplements de melatonina de forma regular, que ajuden al cos a adaptar-se al ritme circadiari normal.

Per desgràcia, com ja he repetit diverses vegades en aquest blog, aquests temes estan poc estudiats i costa trobat un metge que en sigui expert, o que simplement ens prengui en serio.

Jo de moment, he començat a provar amb la melatonina.

Nota: la melatonina NO és una pastilla per dormir, només és una ajuda al cos per regularitzar els horaris. Si creus que la melatonina et pot ajudar, vés al teu metge/psicòleg/psiquiatre perquè té la recepti.

Solucions per a neurotípics:

 • Eviteu les típiques frases com ara: “has provat de llegir abans d’anar a dormir?”, “estàs massa a l’ordinador/mòbil”, “has de fer exercici”, “has de fer ioga”, “pensa en el color blau”, etc. Si, les hem provat totes, i no, no ens han ajudat.
 • Si proveu d’ajudar a dormir i despertar una persona amb “no 24h”, tingueu molta paciència … la necessitareu.

Solucions per a Aspergers

 • Els mateixos dels posts anteriors sobre l’insomni.
 • Hàbits de son regulars i sans.
 • Pots provar de prendre melatonina.
 • Si creus que la melatonina et pot ajudar, vés al teu metge/psicòleg/psiquiatre perquè te la recepti i et digui com prendre-te-la.

Enllaços/Referències

Leave a Reply