Deixar anar

Als aspergers ens costa deixar anar. I no em refereixo a coses materials (que també), ni a la pel·lícula de Frozzen (let it go, let it goooo), en aquesta entrada parlo de deixar anar mentalment. De deixar anar:

 • Pensaments
 • Records
 • Experiències
 • Persones
 • Relacions
 • Traumes
 • Objectes

Per què passa això?

Una de les primeres explicacions del que era l’asperger me la va fer una bona amiga, que resulta que també és asperger. Em va explicar que el cervell cada cop que veiem, sentim, pensem, etc. crea una connexió entre dues neurones. I si repetim el mateix, la connexió es va fent més forta.

Al llarg del dia experimentem moltes coses, per tant són moltes connexions noves que es  creen al nostre cervell! Però l’evolució humana és llesta, i ha dotat al cervell amb mecanismes que esborren les connexions innecessàries, les que són més fluixes, les que no ens aporten res. A més, per preservar la salut mental, té mecanismes per esborrar records dolents.

Doncs resulta, com ja he dit moltes vegades, que el cervell asperger funciona diferent. I aquests mecanismes de reset, de buidatge, no estan activats o no funcionen igual que al cervell asperger.

Això té una part bona i una part dolenta:

La part bona és que podem ser un pou de coneixements i saviesa, podem recordar tota mena de dades, xifres, estadístiques, tenim records de moltes coses (algunes innecessàries), etc.

La part dolenta és que al final ens podem saturar, ja que tenim el cervell ple de dades, constantment recordem i pensem tot, ho vivim tot, recordem coses que ens fan mal, en resum, ens costa deixar anar.

Solucions per a NT

 • Evitar recordar-li a la persona asperger moments traumàtics o dolorosos del seu passat, a tu potser no et molesta, però a l’asperger li pot suposar hores de pensar-hi i/o dies sense dormir.
 • No llencis objectes sense el consentiment de la persona asperger, no saps el que pot significar per ell aquell objecte.

Solucions per a Aspergers

 • Tanca els temes. Si tens alguna cosa que et provoca malestar, dolor, soluciona-ho com abans millor per poder començar el procés de deixar anar.
 • Escull quines batalles pots lluitar i quines no. A vegades és millor acceptar una derrota que lluitar fins al final i després recordar-ho durant més temps.
 • Si has de passar pàgina en alguna persona o situació, desfés-te de tots els objectes, fotografies, que t’ho recordin, si no cada cop que vegis l’objecte et vindrà a la ment el moment que vols deixar anar.

Leave a Reply