Temps

En un comentari del blog em preguntaven:

Hola Carles, podries explicar si és certa la sensació que el temps passa diferent pels àspergers?

Doncs crec que si, el pas del temps és diferent pels neurotípics que pels aspergers.

Influeixen diverses coses:

  • Tenim problemes per calcular el temps (sobretot si tenim discalcúlia).
  • Quan estem absorts en alguna cosa del nostre interès, podem perdre la noció del temps i de l’espai.
  • Dis-funció executiva, dificultats per planificar.

Personalment tinc dificultats en les tres coses.

Per exemple, sovint em passa que algú em pregunta quant de temps em falta, jo responc que 2 minuts (perquè realment penso que són 2 minuts). Passen 15 minuts, l’altra persona està esperant i jo em crec que encara estic dintre dels 2 minuts.

Quan estic programant alguna cosa que m’apassiona (jocs), perdó totalment la noció del temps, puc estar-me hores seguides sense recordar-me, per exemple, de menjar.

També sóc dolent calculant el pas del temps en el dia a dia. No puc cuinar sense temporitzadors, quan no en faig servir tot i estar-hi a sobre sempre l’acabo liant. Puc pensar que alguna cosa fa 5 minuts (que …) al foc i que realment en porti 30 minuts.

O quan em dutxo, m’he de ficar música per mesurar el temps, si no em puc estar dutxant més temps del compte. Una dutxa = 3 cançons. Al final de la segona cançó he d’acabar d’ensabonar, i si a la tercera cançó no estic acabant, és que m’he allargat massa i he d’espavilar.

Definitivament sí, el temps passa diferent pels aspergers!

Solucions per a NT

  • Tingues paciència, el temps no funciona igual. Tu potser portes estona esperant, però l’asperger pot ser que no en sigui conscient.

Solucions per a Aspergers

  • Fica’t temporitzadors (o alarmes), sobretot per cuinar.
  • Busca’t els teus trucs per mesurar el temps, per exemple música.

Leave a Reply