Ressenya: Neu (Teatre)

El cap de setmana passat vaig anar a veure l’obra de teatre Neu, i avui us porto la ressenya:

Companyia: KamaleoniK
Guió i Direcció: Bernat Muñoz
Intèrprets: Isabelle Pasa (Tea), Raquel Fresno (Ada), Maria Colom (Zoe).

(mini) Sinopsis:
L’obra tracta de dues germanes: l’Ada (Neurotípica) i la Tea (TEA o Asperger), la relació que tenen entre elles i amb la seva mare, la Neu. No diré més de la història, per no fer espòilers.

A partir d’aquí, malgrat intentar no explicar la història en si, pot ser que hi hagi algun petit (o gran) espòiler, esteu avisats!

Ressenya:

En començar l’obra, no puc negar que vaig pensar: “Uf, un altre cop els estereotips de sempre”.

Però per sort l’obra va més enllà, i ensenya molts altres aspectes, no tan coneguts, del TEA. Perquè l’obra se centra en la Tea i el seu TEA. Ens mostra el seu dia a dia.

I malgrat que cada persona TEA és diferent, durant tota l’obra no vaig parar de veure’m reflectit,  una vegada i una altra, en la Tea. Entre això i que i l’obra és dramàtica, anaven aflorant les emocions de dins meu, i em va costar aguantar-me les llàgrimes.

El que més m’ha agradat:

  • Durant l’obra es veu la, a vegades difícil, relació entre els germans quan un d’ells és TEA i l’altre neurotípics. No és fàcil la vida del TEA, però tampoc la dels germans NT. Que sovint han d’ajudar al germà amb dificultats, i es poden haver sentit ignorats enfront del germà amb més necessitats. A l’obra es veu clarament reflectit aquest fet.
  • Que es fes la mare de la Tea també amb TEA, sense els estereotips clàssics, però amb moltes característiques TEA.

 

El que menys m’ha agradat:

  • Com ja he dit abans, em va donar la sensació que alguns estereotips estan molt exagerades. Potser no calia marcar-los tant. Ni que entenc que la societat encara necessiti això per entendre que és el TEA.
  • La Tea no segueix totes les normes. Quan els TEA som coneguts per ser molt rígids amb les normes, i per seguir-les (massa) al peu de la lletra.

Conclusions

  • Bona interpretació de les 3 actrius.
  • Temàtica TEA: es tracta el tema TEA amb profunditat, amb naturalitat i delicadesa.
  • L’obra és una bona metàfora de les dificultats que ens trobem molts aspergers (TEA) en el nostre dia a dia.
  • Fins ara, quan es tractava el tema TEA, només es mostrava una petita part de l’espectre: nens amb autisme clàssic. En aquesta obra ens mostren que els nens TEA creixen i es fan adults TEA, i que hi ha un TEA a part dels autistes clàssics.

Espero que aviat es pugui veure de nou per tot Catalunya!

I també m’agradaria que aviat se’n fes una altra amb diferents tipus de TEA.

Li dono 4,5 spinners de 5!

Una resposta a «Ressenya: Neu (Teatre)»

Deixa un comentari

A %d bloguers els agrada això: