Dentista, així sí!

Feia temps que tenia pendent anar al dentista (revisió + neteja, res greu), però per culpa de la disfunció executiva ho he anat deixant i deixat. Avui finalment s’han alineat els astres, o millor dit: una persona em va demanar l’hora per mi i m’hi ha portat.

Era la primera visita a aquesta clínica, així que, només entrar, la dentista m’ha començat a demanar informació. El típic: al·lèrgies, malalties, medicació, etc.

I encara no sé molt bé com ni perquè, en acabar li he dit: “Ah, i també sóc asperger”. Ella s’ha sorprès, així que he afegit: “Asperger, tinc un trastorn de l’espectre autista”.

La dentista m’ha dit: “Sé el que és, el meu fill té TDAH i he llegit sobre el tema”.

Així, que hem estat parlant una estona sobre el TDAH, l’asperger i de la relació entre ells.

Però el que volia explicar, és com ha anat la visita:

  • La dentista abans de ficar-me res a la boca, m’avisava, i m’ho explicava.
  • Tota l’estona m’anava explicant el que feia, i per què ho feia.
  • A més, en comptes de deixar “l’aspirador” endollat a la boca tota l’estona (com fan normalment els dentistes, amb tot el soroll i la molèstia que comporta), només el feia servir quan ho necessitava.

I amb aquests dos gestos tan simples, ha aconseguit que estigués més relaxat del normal, sense imprevistos, sense ensurts, sense sorpreses.

Mai sabré, a no sé què li ho pregunti, si fa el mateix amb tots els pacients. Però tinc la intuïció, femenina, de què ho ha fet de forma conscient, sabent el que li va bé al seu fill, i ho ha aplicat amb mi.

Així sí, aquest dentista està … TEAprovat!

Solucions per a NT (i per a metges, dentistes, infermeres, etc.)

  • Abans de tocar, avisa a la persona perquè estigui previnguda/preparada.
  • Anticipa’t als teus actes i explica el que faràs.
  • Explica el que fas, com ho fas, perquè ho fas, quins aparells fas servir, com funcionen, etc. Tot això ens ajudarà a entendre el que està passant, i ens farà estar més tranquils.

I algú dirà, però jo no sóc asperger i també m’agradaria que em tractessin així! Doncs aquí està la gràcia, el que funciona pels aspergers, sol funcionar també pels neurotípics.

Solucions per a Aspergers

  • Explica que ets asperger perquè et puguin ajudar.
  • Sigues proactiu i explica les teves necessitats en cada moment.

Una resposta a «Dentista, així sí!»

Deixa un comentari

A %d bloguers els agrada això: