On fer el diagnòstic de TEA/Asperger (2021)

On fer el diagnòstic de TEA/Asperger és una de les preguntes que més em fan o que més es repeteix. De fet, ja n’he parlat en entrades anteriors: Diagnòstic (2019)Diagnòstic en noies/dones adultes (2020).

Però les coses canvien amb el temps, i he decidit actualitzar la resposta a la pregunta!

I el principal motiu de l’actualització és que un dels centres més recomanats, reconeguts, i referents a Catalunya pel que fa al diagnòstic de TEA en adults, Autisme la Garriga, ha passat de ser gratuït a ser de pagament.

Per qui no ho sàpiga, Autisme la Garriga és una entitat privada sense ànim de lucre que tenia un concert amb el Sistema Públic de Salut (CatSalut) que permetia fer diagnòstics (i teràpia) a aspergers de tot Catalunya de forma gratuïta per nosaltres. Però CatSalut ha decidit canviar aquest concert, i la gratuïtat només es manté pels habitants del Vallès Oriental. Amb l’objectiu de fomentar els CSMA, i que puguem ser diagnosticats i tractats de forma local. La teoria és bona, però a la pràctica falta molt perquè molts CSMA puguin reemplaçar el que ens oferia La Garriga.

En la meva (modesta) opinió, hem de seguir lluitant per poder ser diagnosticats i tractats per la seguretat social, així que per mi la seguretat social segueix sent el primer lloc recomanat. Tot sabent que alguns cops pot acabar sent difícil arribar al diagnòstic o que pot ser un cul-de-sac. Perquè és un dret que tenim i hem de lluitar per poder ser diagnosticats i tractats (teràpia, psicòlegs, psiquiatre, etc.) des de la sanitat pública. Però si no ho fem així, no sabran que hi som!

I un cop feta l’explicació de per què actualitzo el llistat, aquí teniu el llistat per ordre de preferència d’on fer el diagnòstic a Catalunya:

 1. Seguretat social: (en ordre de preferència) 0 €
  1. CSMA: perquè és un dret que tenim i ens hem de fer notar. Sabent que pot ser que ens trobem un no-especialista que ens negui el diagnòstic.
   En qualsevol cas, s‘ha de demanar al teu metge de capçalera que t’hi derivi.
  2. Vall d’Hebron: s’ha de demanar al teu metge de capçalera que t’hi derivi.
 2. Associacions/entitats sense ànims de lucre: 200-300 €
  Ordre a l’atzar, la més pròxima a vosaltres segurament us podrà ajudar:

 3. Privat: >500 €
  Ordre a l’atzar:

  • IDAAP.
  • IGAIN.
  • Psicòleg especialista.

Una descripció més detallada dels diferents llocs on fer el diagnòstic la podeu trobar a l’entrada del diagnòstic que vaig fer el 2019.

De tots i cada un d’ells he sentit moltes coses molt bones i algunes (poques) coses dolentes. Els psicòlegs són quelcom molt personal, i al que a una persona li ha servit/ajudat a un altre no. Busca, compara i ves al lloc que t’agradi més o que connecti millor amb tu, però si pot ser de la seguretat social!

I sempre tenint en compte que si et diuen que no ets TEA, sempre hi ha la possibilitat què no ho hagin sabut veure. El TEA en adults que hem desenvolupat moltes estratègies compensatòries és molt difícil de diagnosticat (sobretot per ulls no experts). En aquests casos busca una segona opinió.

En resum

 • Lluitem per poder ser diagnosticats/tractats per la seguretat social!
 • S’ha d’estar preparat a què us diguin que no (sobretot si no és un especialista). En aquests casos no et desanimis, no vol dir que no ho siguis. I tens el dret de demanar una segona (o tercera, quarta, etc.) opinió si no et convenç el no diagnòstic o no ho justifiquen de forma adequada.
 • Treu-te la màscara, sigues tu mateix, i explica tot el que et passa realment (i que potser encara no saps).

 

 

4 respostes a «On fer el diagnòstic de TEA/Asperger (2021)»

 1. També està el Servei de Carrilet a Bcn. És un servei privat però que compta amb la possibilitat de fer diagnòstic públic si es fa derivació des d’una entitat pública com el Cap O els centres de salut mental

 2. Hola,

  Des del punt de vista infantil, hi trobo a faltar el centre d’UTAE de Sant Joan de Deu. Sant Joan de Deu és la referència nº 1 en salut infantil a Catalunya i en salut mental, tenen aquest centre privat, al carrer Entença a Barcelona.

  https://www.sjdhospitalbarcelona.org/es/ninos/trastornos-del-aprendizaje-escolar

  No conec la resta de centres, per mi, encara es tot molt nou, pero nosaltres hi hem anar a parar perque amb el meu fill de 3 anys, vam veure que tenia comportaments que no eran normals i vam pensar que potser algo pasava i que necesitavem ajuda… i de casualitat vam acabar al UTAE. Tant el tràcte, com el diagnòstic ens va encantar. El preu, entenc que no potser no està a l’abast de tothom: En total uns 400€ que inclou 1 entrevista inicial amb pares i nen/a, 2 sesions de treball amb el nen/a amb una psicologa infantil especialitzada en TEA i una entrevista final amb els pares on t’expliquen el diagnòstic. Tenen força llista d’espera, pero el servei és molt bo. Aquest mes de Setembre hem començat el tractament i de moment molt contents.

  I de tot això, jo he descobert amb 39 anys, que també tinc TEA-Asperger! Encara em costa de creure-ho, però està més clar que l’aigua i no tinc cap problema amb reconeixe-ho i rebre ajuda.

  Una abraçada
  Marc

Leave a Reply

%d bloggers like this: