Filtres (II)

En l’entrada anterior vaig parlar sobre la falta dels filtres en els aspi. Avui continuó amb la segona part:  la falta filtres de “sortida”.

Filtres de sortida

Els cerbells NT, tenen uns filtres que fan que la persona no digui el primer que pensa, no faci qualsevol cosa, o interrompi en qualsevol moment. Els filtres fan que certa cosa no es digui/faci per que és incorrecta.

Un altre cop, els cervells aspi funcionen diferent, no tenim aquest filtre. quan pensem una cosa la diem, sense saber si es adequat o correcta dir-ho en aquell moment.

Per això es diu que els asperges som molt sincers. No ens preguntis una opinió personal si no estàs preparat per que et responguem amb sinceritat.

La falta de filtres pot provocar:

  • Sinceritat la dir o al respondre una pregunta.
  • Interrompre a una altre persona quan no toca.
  • Fer comentaris fora de lloc/moment.
  • Parlar quan no toca.
  • I un llarg etcetera,

Això ens porta problemes amb la comunicació i en les relacions socials, sobretot si no hem estat diagnosticats (si les persones del nostre voltant no ho saben). Se’ns tracta de bordes, males persones, desconsiderats, mal educats, etc.

Molt sovint, podem fer i/o dir una cosa inadequada, que fa que l’altre persona es senti molesta. Però com que és de “sentit comú” pels NT, que allò que ha passat no és adequat, s’enfaden amb tu, per que pensen que ho has fet volent o amb mala intenció.

Es típic en les persones amb aspeger, que els amics o coneguts s’enfadin amb nosaltres, o inclús que desaparèguin de les nostres vides, sense que sapiguem el per que, sense saber que hem fet alguna cosa inadequada.

Fa poc estava a casa d’un amic, i volíem fer una partida. L’altre persona estava sentada al sofa, i jo em volia asentar a la alfombra que hi havia davant. Li vaig dir: “Està neta? mi puc sentar tranquilament?” Per mi era una pregunta lògica. Però per l’altre persona no ho va ser, al contrari, li va molestar, ni que no em va dir res. Mes endavant quan li vaig explicar que jo era asperger, em va dir ara entenia lo de “l’alfombra”, i em va explicar que s’havia molestat molt per insinuar que tenia la casa/alfombra bruta, i que va estar apunt de fer-me fora de casa seva.

En resum, el cervell asperger és i funciona diferent que el cervell NT, i no tenim els filtres igual que vosaltres.

Solucions NT

  • Si t’interrompem en una conversa, no vol dir que el tema no ens interessi, o que no t’estiguem escoltant.
  • Tindre paciència amb la comunicació.
  • Si fem o diem alguna cosa inadequada, no ens ho tinguis en compte i diga-ho, d’aquesta manera intentarem evitar-ho una altre vegada.

Solucions Aspi

  • Treballa la comunicació, les converses: quan pots parlar, que pots i que no pots dir en cada moment, etc.
  • No facis servir l’asperger com excusa per poder dir qualsevol cosa. Parla amb els teus amics/coneguts, pregunta i aprèn dels teus errors per evitar tornar a fer-ho.  

Deixa un comentari