Filtres (II) – Filtres de sortida

En l’entrada anterior vaig parlar sobre la falta dels filtres en els asperger. Avui continuo amb la segona part:  la falta filtres de “sortida”.

Filtres de sortida

Els cervells NT, tenen uns filtres que fan que la persona no digui el primer que pensa, no faci qualsevol cosa, o interrompi en qualsevol moment. Els filtres fan que certa cosa no es digui/faci perquè és incorrecta.

Un altre cop, els cervells asperger funcionen diferent, no tenim aquest filtre. Quan pensem una cosa la diem, sense saber si és adequat o correcta dir-ho en aquell moment.

Per això es diu que els asperges som molt sincers. No ens preguntis una opinió personal si no estàs preparat perquè et responguem amb sinceritat.

La falta de filtres pot provocar:

  • Sinceritat la dir o en respondre una pregunta.
  • Interrompre a una altra persona quan no toca.
  • Fer comentaris fora de lloc/moment.
  • Parlar quan no toca.
  • I un llarg etcètera,

Això ens porta problemes amb la comunicació i en les relacions socials, sobretot si no hem estat diagnosticats (si les persones del nostre voltant no ho saben). Se’ns tracta de bordes, males persones, desconsiderats, mal educats, etc.

Molt sovint, podem fer i/o dir una cosa inadequada, que fa que l’altra persona se senti molesta. Però com que és de “sentit comú” pels NT, que allò que ha passat no és adequat, s’enfaden amb tu, perquè pensen que ho has fet volent o amb mala intenció.

És típic en les persones amb asperger, que els amics o coneguts s’enfadin amb nosaltres, o inclús que desapareguin de les nostres vides, sense que sapiguem el perquè, sense saber que hem fet alguna cosa inadequada.

Fa poc estava a casa d’un amic, i volíem fer una partida. L’altra persona estava seguda al sofà, i jo em volia asseure a la catifa que hi havia davant. Li vaig dir: “Està neta?, m’hi puc asseure tranquil·lament?” Per mi era una pregunta lògica. Però per l’altra persona no ho va ser, al contrari, li va molestar, ni que no em va dir res. Més endavant quan li vaig explicar que jo era asperger, em va dir que ara entenia lo de “la catifa”, i em va explicar que s’havia molestat molt per insinuar que tenia la casa/catifa bruta, i que va estar a punt de fer-me fora de casa seva.

En resum, el cervell asperger és i funciona diferent que el cervell NT, i no tenim els filtres igual que vosaltres.

Solucions NT

  • Si t’interrompem en una conversa, no vol dir que el tema no ens interessi, o que no t’estiguem escoltant.
  • Tindre paciència amb la comunicació.
  • Si fem o diem alguna cosa inadequada, no ens ho tinguis en compte i diga-ho, d’aquesta manera intentarem evitar-ho una altra vegada.

Solucions Aspi

  • Treballa la comunicació, les converses: quan pots parlar, que pots i que no pots dir en cada moment, etc.
  • No facis servir l’asperger com excusa per poder dir qualsevol cosa. Parla amb els teus amics/coneguts, pregunta i aprèn dels teus errors per evitar tornar a fer-ho.  

Leave a Reply