Respostes concretes a preguntes concretes #8 – Estic perduda

La Berta pregunta a través del blog:

Hola Carles! No se per on començar. Tinc 39 anys i tota la vida he tingut problemes per a relacionar-me amb la gent, mantenir una relació, o inclús una feina. Casi no tinc amics i quan en tinc duren poc. Em sento sola i de vegades m’agrada, però fa anys que no se qui sóc i visc per agradar als altres. Si no és estrictament necessari puc estar inclús una setmana sense sortir de casa i cada vegada m’agrada menys la gent. Estic perduda. Sóc mare d’una petita de casi 4 anys i de vegades sento que no seré bona mare per a ella. No se que em passa, em sento incompresa i com si no encaixés enlloc. Què puc fer? Gràcies per llegir-me

Hola Berta!

T’entenc, m’he sentit igual (moltes vegades) al llarg de la meva vida, i sé que no és fàcil. De fet, és com ens sentim molts aspergers adults abans de ser diagnosticats.

Abans de res, no et puc donar consells de com socialitzar, perquè no els tinc per mi mateix.

Però entenc, que tens sospites què puguis ser asperger. I aquí és on (potser) sí que et puc ajudar, perquè, com deia abans, em sentia igual. Saber que era asperger m’ha ajudat a portar-ho millor (i de pas m’ha servit per treure’m moltes pedres de la motxilla).

Malgrat que segueixo sense encaixar a molts llocs, ara com a mínim sé perquè és, i he començat a trobar llocs on em sento més a gust.

Per exemple, amb amics (coneguts, projectes d’amics, etc.) aspergers. Quan estic amb ells, sé que puc ser jo al 100% (o com a mínim un 99%), sense haver de fingir, sense portar una màscara, sense filtres, ni aparentar ser una altra persona.

No estic dient, que siguis Asperger, però el que dius encaixa en les dificultats que tenim en general els aspergers.

Per tant, potser et pot ajudar el fet de tenir un diagnòstic (asperger, TEA, o del que sigui).

Al centre on vaig a fer teràpia, hi ha una frase que vaig llegir el primer dia que hi vaig anar, que em va quedar marcada, i que diu:  

És atípic digueren,
i vaig trigar a saber
el que volien dir,
el que no deien:

Si no te nom el mal,
tampoc hi ha teràpia.

No s’accepten,
en grups esperançats,
els inclassificables.

Així que et recomano que busquis ajuda d’un psicòleg, ja sigui perquè et faci el diagnòstic d’asperger (o del que sigui) o perquè et doni eines que et puguin ajudar en el teu dia a dia.

PD: i si mai necessites parlar, aquí estic :-)

7 respostes a «Respostes concretes a preguntes concretes #8 – Estic perduda»

 1. Carles, por favor, permíteme que me ponga en contacto con Berta a través de tu bitácora.
  Berta, soy Carmen. Me gustaria hablar contigo. No sé si Carles me podría ayudar. Él tiene mi mail, si te apetece se lo puedes pedir. Un abrazo

 2. Hola Carles. Em dic David tinc 45 anys i desde fa 2 setmanes em van diagnosticar el sindrome d’asperger. Estic en tractament farmacologic i teràpia psicologica desde l’estiu passat. No acabo d’asumir la noticia. Només faig que pensar..perque de moltes de les meves reaccions i actuacions en la vida les hagués pogut millorar si de petit m’ ho haguessin trobat. Es com un sentiment de culpa. M’agradaria contactar amb gent adulta per saber de les seves experiencies i poder asimilar la meva condició d’asperger.

  Berta. A Tarragona hi ha un equip fantàstic de psiqiatre i psicolegs. Psicomedsalud 629 340 422

  1. Hola David!

   Compartim moltes coses: tinc més o menys la mateixa edat, sóc de Tarragona i he estat diagnosticat fa poc.

   No t’ho has de prendre com un sentiment de culpa, ja que no es culpa teva ni de qui t’envolta. Quan tu tenies 3 anys, o sigui quan se t’havia d’haver diagnosticat, encara no s’havia descobert l’asperger!

   T’ho has de prendre com una oportunitat d’autoconeixement i per poder millorar en el que es pugi.

   Tema contactar amb altres adults aspergers, com que sou varis que m’heu demanat el mateix, he creat un grup de WhatsApp per poder parlar entre nosaltres. Grup només per aspergers, estiguin diagnosticats o no. Pots entrar al grup a través d’aquest enllaç: https://chat.whatsapp.com/Jf8NQ2SxAla0X4DMySnVkh

Leave a Reply