Hipersensibilitat – Oïda

Després de la pell i els ulls, toca la hipersensibilitat de l’oïda. I si heu seguit les entrades anteriors, ja us podeu imaginar per on van els trets.

Així que vaig directe al tema, com m’afecta la hipersensibilitat de l’oïda:

 • Ho sento tot. Les 24 hores del dia.
 • Sento sorolls que les persones del meu voltant no senten.
 • Sóc el primer a sentir un soroll llunyà.
 • No deixo de sentir els sorolls persistents. El meu cervell no els filtra, així que els sento sempre. Aquest tipus de soroll em creen malestar físic i ansietat.

Però com va dir en Jack l’esbudellador, anem per parts.

Sorolls de fons/persistents

Començo amb els sorolls persistents. La hipersensibilitat, en part, és causada perquè alguns aspergers no tenim filtres en els sentits, en el cas que ens pertoca no tenim filtres en l’oïda.

La falta de filtres fa que el cervell no elimini els sorolls de fons. El cervell no deixa de sentir els sorolls constants, per petit que siguin.

Per exemple: el típic soroll d’aire condicionat, que els neurotípics deixen de sentir al cap d’uns segons, per mi és una tortura. Una estona no passa res, però si s’allarga, em crea malestar físic i ansietat. A més, els sorolls es van acumulant al llarg del dia, i a la vegada es va acumulant l’ansietat, i el malestar.

Igual que passava amb la vista, el cervell NT deixar d’escoltar els sorolls de fons quan s’està concentrat en una tasca o en una conversa. El cervell asperger no, malgrat que estiguem en una conversa, no deixem de sentir el que ens envolta, converses d’altres persones o sorolls ambientals. I això fa que ens sigui més difícil concentrar-nos en una conversa o en una tasca.

I no estic parlant de concerts o discoteques, sinó dels ambients normals que ens trobem en el dia a dia: un bar, el carrer, un simple aire condicionat o nevera, el soroll del vent o del mar, etc. Aquests ambients “sorollosos” fan que em costi concentrar-me i com deia anteriorment, em provoquen ansietat i malestar físic.

Recordo fa poc que vam fer una trobada amb un grup d’aspergers a Tarragona. Estàvem en un bar, i al cap d’1 hora (aproximadament) tenia el cap com un timbal, i vaig proposar: “que us sembla si canviem de lloc?”. Tothom rapidament va dir que si, vam sortir i vam començar a compartir l’incomodes que estàvem en aquell bar: el soroll de la nevera, el soroll de la cafetera, el fil musical, el cambrer amb les monedes, la gent passant, els sorolls del carrer, etc. Tots havíem quedat saturats pel soroll ambiental.

Tinnitus/acúfens

Si el cervell no és capaç d’eliminar els sorolls persistents, tampoc és capaç d’eliminar els sorolls que es creen en el mateix sistema auditiu, mom si fossin interferències. A aquests sorolls que no existeixen i que sentim algunes persones se’ls hi diu tinnitus o acúfens.

Hi ha estudis que diuen que els aspergers són més propensos a tenir tinnitus que els NT. En concret, el tinnitus té una incidència del 5% de la població neurotípica, però en aspergers del 35%.

I és el meu cas, tinc tinnitus/acúfens, sento sorolls que no existeixen les 24 h del dia. I no us podeu imaginar (excepte els que ho pateixen) el que és sentir un “piiiiip” tot el dia a les dues orelles, sobretot en els moments de silenci, de descans o en intentar dormir.

Buuuuh!

Els sorolls inesperats fan que ens espantem. En altres paraules, els aspergers som porucs o fàcils d’espantar!

Personalment m’espanto per qualsevol cosa/soroll. Literalment per qualsevol cosa: quan truquen a la porta, si sona el telèfon, si em cau un objecte a terra, o per exemple, si estic en una ciutat i passa una moto. Al llarg del dia m’emporto més d’un i de dos ensurts.

Recordo un dia que estava amb una amiga (també asperger) en una plaça amb molta gent. Hi havia una celebració, i s’anaven sentint petards de forma intermitent.

Estàvem xerrant tranquil·lament ella i jo, però cada cop que se sentia un petar, els dos fèiem un bot (literalment) de l’ensurt.

Vam mirar pel nostre voltant, i érem els dos únics que cada cop que hi havia un petard fèiem un salt. La resta de gent seguien parlant tranquil·lament, alienes als petards.

O quan estic fent classe, i algú truca a la porta, sempre m’emporto un bon ensurt, i faig un salt que sembla que estigui amagant alguna cosa. I els alumnes ho veuen (i es riuen de la situació). Per sort m’ho prenc amb humor.

I no cal que truqui ningú a la porta, molts cops jo mateix acabo tirant alguna cosa a terra o em cau el que tinc entre les mans (guix, retolador, tap de boli, spinner), i el mateix soroll de l’objecte en caure també em dóna un ensurt. Molt còmic tot plegat pels alumnes!

També recordo fa poc que estava en una festa, xerrant tranquil·lament quan els músics van tocar algun cable i els altaveus van petar. Vaig fer un salt, literalment, i em van pujar les pulsacions. El meu salt va ser tal, que no sé si la gent del meu voltant es va espantar més pel soroll dels altaveus o per mi. Van venir diverses persones a preguntar-me si estava bé (tot rient, una altra situació còmica).

Problemes per dormir

Igual que amb la vista, la hipersensibilitat em provoca problemes per dormir: si hi ha sorolls (siguin constants o intermitents), fan que em costi dormir.

Per exemple, quan vaig a un hotel, el primer que faig desendollar la nevera de l’habitació. Per què a qui se li ocorre ficar una nevera en una habitació de dormir?

I al mateix temps, si no hi ha absolutament cap soroll, fa que senti massa els tinnitus i no pugui dormir.

Una solució és ficar un soroll controlat. Per exemple deixar la TV de fons o ficar música (i per dormir no serveix qualsevol classe de música). M’ajuda a no sentir els sorolls de fonts, i a no sentir els acúfens.

Solucions

Hi han 3 formes d’evitar els sorolls:

 • Barrera: auriculars aïllants dels sorolls, els típics de les obres. Que simplement fan una barrera que atenua o elimina la majoria dels sorolls.
 • Eliminació: auriculars amb cancel·lació de soroll. Aquests auriculars generen una ona igual i invertida que la del soroll que volem eliminar. Això fa que les dues ones es cancel·lin entre si, per tant que s’elimini el soroll. S’ha d’anar amb compte perquè si no es fa bé, pot ser que es generin petits sorolls que molestin igual o més que l’original que es volia eliminar.
 • Ocultació: ficar música (o TV) més forta que el soroll que molesta.

Solucions per a NT:

 • Evita els sorolls repetitius.
 • Accepta sense jutjar que portem auriculars en llocs no habituals.

Solucions per a Aspergers:

 • Fes servir alguns dels mètodes per eliminar/atenuar els sorolls.
 • Que no et faci vergonya portar auriculars.

Una resposta a «Hipersensibilitat – Oïda»

Leave a Reply